Danas se obilježava Svjetski dan beskućnika

10.10. se obilježava Svjetski dan beskućnika te brojne organizacije diljem Hrvatske, članice Hrvatske mreže za beskućnike će provoditi akciju „Beskućnici svome gradu“, s početkom u 10:00 sati. Korisnici, volonteri i djelatnici prihvatilišta i prenoćišta provest će društveno korisnu akciju u svojim lokalnim zajednicama.

Akcijom „Beskućnici svome gradu“ posebno se želi istaknuti:

• Potrebno je povećati zapošljivost i mogućnosti zapošljavanja radno sposobnih beskućnika i osoba u riziku od beskućništva, koji su zbog predrasuda u izuzetno podređenom položaju na tržištu rada.

• U gradovima diljem Hrvatske borave ljudi na ulicama, javnim prostorima, napuštenim Iiderutnim prostorima, podrumskim stanovima, kamp-kućicama, nastambama, objektima bez struje i vode. Potrebna im je pomoć lokalne i područne samouprave, humanitarnih udruga i svih građana!

• Unatoč zakonskoj obavezi još uvijek postoje veliki gradovi i središta županija koji nemaju programe ili projekte za beskućnke.

Više o mjestima provođenja akcije ”Beskućnici u svome gradu” na: http://www.beskucnici.info/messages/cat/news/375

Društvo studenata također daje svoj doprinos zagovaranju prava beskućnicima organiziranjem svog najvećeg projekta koji ide 16 godina zaredom ”Tjedan zagovaranja prava beskućnika” koji se provodi u 12. mjesecu. Tokom tog tjedna organiziramo različite aktivnosti poput kreativnih radionica, volontiranja u pučkim kuhinjama, zamatanjem poklona sa korisnicima Crvenog križa te kraj tjedna završimo sa Večerom ljubavi koja se održava u Kosnici s beskućnicima s kojima provodimo večer u druženju i dijeljenju poklona i hrane.

 

Ne dopustimo da beskućnici budu nevidljivi! I ti možeš učiniti nešto! <3

 

http://www.hrt.hr/302479/vijesti/sve-vise-beskucnika-intervju-s-bivsim